Rotary sponsort 16 nieuwe water professionals in het nieuwe academische jaar 2013-2015

PERSBERICHT

DELFT, 17 oktober 2013 - Voortbouwend op het succes van de samenwerking tussen Rotary en IHE Delft bij het opleiden van de watermanagers van de toekomst is de tweede groep studenten – 16 in totaal – deze maand begonnen met een masteropleiding bij het IHE Delft Institute for Water Education, de grootste postacademische onderwijsinstelling ter wereld op het gebied van water.

De eerste lichting van door Rotary gesponsorde studenten, die in oktober 2012 met hun studie zijn begonnen, hebben hun eerste jaar van een 18 maanden durende masteropleiding bij IHE Delft (een in Delft gezetelde instelling van de Verenigde Naties) met succes afgerond. In zes maanden zullen zij nu hun scriptie schrijven. Wanneer de studenten in april 2014 zijn afgestudeerd, zullen ze hun expertise kunnen inzetten voor de verbetering van water- en sanitaire voorzieningen in hun eigen gemeenschap, in projecten die zij samen met, en gesponsord door, Rotary-leden zullen opzetten en implementeren. De studenten komen uit Argentinie, Oeganda, Nigeria, Ethiopie en Ghana.

Onderzoek

“De studenten hebben een jaar van uitdagende colleges achter de rug en beginnen nu met hun zes maanden durende onderzoekscomponent over watermanagement”, aldus Michael McClain, hoogleraar bij IHE Delft. “Wanneer ze hun scriptie af hebben, zijn de studenten klaar om zich op een breder terrein van watermanagement te begeven en zich te richten op de belangrijke vraag hoe mensen, water en economische ontwikkeling kunnen worden samengebracht”, zegt Professor Michael McClain.

Doorslaggevend

“Ik ga als docent en adviseur bij de Nationale Universiteit werken, waar ik mijn steentje zal bijdragen aan de publieke zaak door de waterprofessionals van de toekomst op te leiden”, aldus Gonzalo Duro uit Argentinie, een student uit de eerste Rotary/IHE Delft-lichting. “De komende generatie is van doorslaggevend belang wanneer we iets willen doen aan de manier waarop de mensheid water gebruikt in een wereld waarin watervoorziening voor steeds meer uitdagingen zorgt. Daarom is ons plan om een reizend educatief programma op te zetten om kinderen te leren hoe ze met water moeten omgaan.”

In deze unieke samenwerking zorgt Rotary voor meer dan alleen financiele ondersteuning voor studenten. Rotary-clubs en Rotary-leden begeleiden studenten, zowel in hun eigen land als tijdens hun verblijf bij IHE Delft in Nederland. Met behulp van deze relaties en netwerken zullen de studenten hun vaardigheden effectief kunnen inzetten wanneer ze in hun land van herkomst zijn teruggekeerd.

Tastbare resultaten

“De studenten zijn zeer gemotiveerd en met heel hun hart betrokken bij het verbeteren van water- en sanitaire voorzieningen in hun land”, zegt Henk Jaap Kloosterman, lid van Rotary Club Voorburg-Vliet in Voorburg. “Hun toewijding zal met ondersteuning van de lokale en sponsorende Rotary-clubs zeker voor tastbare resultaten zorgen en levens redden.”

Volgens een gezamenlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF beschikken wereldwijd ongeveer 2,5 miljard mensen niet over verbeterde sanitaire voorzieningen. Ongeveer 884 miljoen mensen halen hun water voor drinken, koken en wassen uit niet-beschermde bronnen. Ziektes die door water worden overgebracht, zoals diarree, cholera, tyfus en dysenterie, eisen per jaar bijna twee miljoen slachtoffers, van wie de meesten kinderen onder de vijf jaar zijn. En wie steeds weer op weg moet om water te halen, kan vaak geen onderwijs volgen of werken om geld te verdienen. Miljoenen mensen, vooral vrouwen en meisjes, hebben hiermee te kampen. Verbeterde water- en sanitaire voorzieningen zijn essentieel wanneer we deze trend willen omkeren.

Kennis en vaardigheid nodig

"Ik ben er trots op dat door de samenwerking tussen Rotary International en IHE Delft de capaciteiten van jonge professionals worden ontwikkeld in landen en regio’s waar ze het meest nodig zijn”, aldus Andras Szollosi-Nagy, rector van het IHE Delft Institute for Water Education. “Veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn cruciaal voor menselijke gezondheid en kwaliteit van leven. Maar er is veel kennis en vaardigheid nodig voor het opbouwen van sterke lokale en regionale onderwijs- en onderzoeksomgevingen en instellingen die duurzame verandering mogelijk maken.”

“In Oeganda zijn een aantal systemen van watervoorziening ingestort door slecht ontwerp en slecht beheer”, zegt Hilary Muhereza, een van de zestien studenten die in oktober starten. Hij wil dit probleem aanpakken in Oeganda, waar Hij zelf vandaan komt. “Er is een gebrek aan technische expertise om deze problemen te verminderen, vooral op het gebied van hoogwaterbescherming. Oeganda heeft dringend behoefte aan professionals in de watersector die met nieuwe technologieen en hulpmiddelen kunnen werken, zoals informatie via het internet en kennisnetwerken.”

Het beursprogramma

De Rotary Scholarships for Water and Sanitation Professionals zijn in 2011 opgezet om de wereldwijde crisis op het gebied van water en sanitaire voorzieningen aan te pakken en in de lokale gemeenschappen productieve langetermijnrelaties tussen Rotary-leden en hoogopgeleide water- and sanitairprofessionals te stimuleren. Via deze strategische samenwerking verstrekt de Rotary Foundation – de charitatieve tak van Rotary International – fondsen aan Rotary-clubs en -districten om elk jaar studenten te selecteren en te sponsoren voor een van de drie masteropleidingen van achttien maanden bij IHE Delft: MSc in Urban Water and SanitationMSc in Water Management en MSc in Water Science and Engineering.

# # #

De studenten

Eerste jaar: De volgende studenten zijn geselecteerd voor een Rotary Scholarship bij IHE Delft in 2012-2013: Temesgen Adamu (Ethiopie), Godfrey Peterson Baguma (Oeganda), Kenechukwu Okoli (Nigeria), Bernice Asamoah (Ghana) en Gonzalo Duro (Argentinie).

Tweede jaar: De volgende zestien studenten zijn geselecteerd voor een Rotary Scholarship bij IHE Delft in 2013-2014: Hector Nava Oritz (Mexico), Badruz Zaman (Indonesie), Emmanuel Umolu (Nigeria), Fidel Vargas-Albornoz (Bolivia), Saheed Yinusa (Nigeria), Fatai Adelani (Nigeria), Adeniyi Adebiyi (Nigeria), Bhekisisa Mkhonta (Swaziland), Bongani Bhembe (Swaziland), Hilary Muhereza (Oeganda), Anthony Akpan (Nigeria), Mohamedelfatih Eljalabi (Soedan), Ruchira Jayathilaka (Sri Lanka), Juma Yahaya (Tanzania), Mark Johnson (Liberia) en Sachin Tiwale (India).

Over Rotary

Rotary is een wereldwijd netwerk van vrijwillige leidinggevenden die zich inzetten voor de aanpak van de meest dringende humanitaire uitdagingen ter wereld. De 1,2 miljoen leden van Rotary komen uit meer dan 200 landen en geografische gebieden. Met hun werk verbeteren zij op zowel lokaal als internationaal niveau het leven van mensen. Hun activiteiten varieren van plaatselijke hulp aan gezinnen die het moeilijk hebben, tot inspanningen gericht op een poliovrije wereld.

Rotary-leden zetten hun tijd, energie en passie in voor duurzame langetermijnprojecten op het gebied van conflictsituaties, ziektepreventie en -behandeling, water- en sanitaire voorzieningen, moeder- en kindzorg, basisonderwijs en alfabetisme en ontwikkeling van de economie en de gemeenschap. Ga voor meer informatie naar de site van Rotary. Er is een promotievideo te zien met interviews en beelden van de huidige studenten. Bij het Media Center zijn beelden van uitzendkwaliteit en foto’s te vinden.

Perscontacten

Stephanie Tobler, +41 (0)387 71 16, stephanie.tobler@rotary.org
Alida Pham, +31 (0)15 21 51 722, a.pham@unesco-ihe.org

Share

Connect with us

Never miss a thing!